Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 15:09

ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ: Ευρωπαίος «μαέστρος» με 17 αγώνες, ένα τρόπαιο και μόνο έναν αποκλεισμό

Γράφτηκε από τον

Δίχως άλλο ο προχθεσινός θρίαμβος του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ απέναντι στην Άστον Βίλα (2-4), στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό του Europa Conference League, φέρει την...υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

«Ο πρώτος αγώνας των ημιτελικών του Conference League επιβεβαίωσε ότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και η Ευρώπη είναι ένα ειδύλλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα besoccer στην ισπανική της έκδοση, αποθεώνοντας τον Βάσκο προπονητή του Ολυμπιακού. Από το ντεμπούτο του ως προπονητής στο Europa League πέρυσι με τη Σεβίλη, όπου έφτασε στην κατάκτησή του, ο Μεντιλίμπαρ έχει γίνει «ειδικός» στην Ευρώπη. Από τους 17 ευρωπαϊκούς αγώνες του, μόνο τρεις έχουν λήξει με ήττες, δύο από αυτούς ήταν απλώς το προοίμιο για τις ανατροπές, ενώ δοκίμασε μόλις έναν αποκλεισμό που χρονολογείται το 2005. «Όλα ξεκίνησαν με την άφιξή του στη Σεβίλλη. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, κέρδισε το Europa League και έτσι η ισπανική ομάδα έσωσε μια σεζόν που φαινόταν άσχημη επειδή τους άφηνε εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν. Με τα ηνία στα χέρια του από τα προημιτελικά, απέκλεισε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους και νίκησε τη Ρόμα στον μεγάλο τελικό. Την επόμενη χρονιά, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να σταματήσει να τον υπολογίζει όταν η ομάδα είχε ήδη δύο ισοπαλίες στη φάση των ομίλων του Champions League με Λανς και PSV Αϊντχόφεν», αναφέρει και συνεχίζει: «Από την Ελλάδα, μέχρι τότε, είχαν σημειώσει την τεχνογνωσία του Μεντιλίμπαρ, ο οποίος δέχτηκε δουλειά στον Ολυμπιακό χάρη στον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη Conference League, ώστε να έχει ήδη εμπειρία στις τρεις βασικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ακόμη και στην Κύπελλο Intertoto. Εκεί έπαιξε, το 2005, με μια Αθλέτικ που αποβλήθηκε, στον δεύτερο γύρο, στα πέναλτι από την Κλουζ μετά από μια ήττα 1-0 στη Ρουμανία και 1-0 υπέρ στην Ισπανία.
Περιέργως, αυτός είναι ο μόνος αποκλεισμός που έχει υποστεί ο προπονητής σε όλη του την καριέρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γνώρισε άλλες δύο ήττες αλλά δεν στοίχησαν. Πρόκειται για την ήττα με 1-0 στην Τουρκία από τη Φενερμπαχτσέ στη ρεβάνς των προημιτελικών και το 1- 4 στην Αθήνα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους "16"». Στα 17 ευρωπαϊκά του παιχνίδια μετράει 8 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες, αλλά μόνο ένα από αυτά οδήγησε σε αποκλεισμό, εκτός από ένα τρόπαιο, το Europa League του 2023 με τη Σεβίλλη. Στον σχετικό παρακάτω πίνακα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνει τον αγώνα του Σούπερ Καπ με τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Αύγουστο του 2023, που έληξε με νίκη των Άγγλων, στη διαδικασία των πέναλτι.
Όλοι οι αγώνες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Ευρώπη:
2005:

Κύπελλο Intertoto
Κλουζ-Αθλέτικ 0-1 (δεύτερος γύρος, πρώτος αγώνας)
Αθλέτικ-Κλουζ 1-0 (δεύτερος γύρος, δεύτερος αγώνας)

2023:

Europa League
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ –Σεβίλλη 2-2 (προημιτελικοί, πρώτος αγώνας)
Σεβίλλη -Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-0 (προημιτελικοί, δεύτερος αγώνας)
Γιουβέντους- Σεβίλλη 1-1(ημιτελικοί, πρώτος αγώνας)
Σεβίλλη- Γιουβέντους 2-1 (ημιτελικοί, δεύτερος αγώνας)
Σεβίλλη-Ρόμα 1-1 (τελικός)-Η Σεβίλη νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι

Σούπερ Καπ Ευρώπης
Μάντσεστερ Σίτι-Σεβίλλη 1-1-Η Σεβίλη ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι

Champions League
Σεβίλλη-Λανς 1-1 (αγώνας 1, φάση ομίλων)
PSV Αιντχόφεν-Σεβίλλη 2-2 (2η αγωνιστική, φάση ομίλων)


2024:

Europa Conference League
Ολυμπιακός-Φερεντσβάρος 1-0 (play off, πρώτος αγώνας)
Φερεντσβάρος-Ολυμπιακός 0-1 (play off, δεύτερος αγώνας)
Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-4 (γύρος 16, πρώτος αγώνας)
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 1-6 στη παράταση (γύρος 16, δεύτερος αγώνας)
Ολυμπιακός-Φενερμπαχτσέ 3-2 (προημιτελικοί, πρώτος αγώνας)
Φενέρμπαχτσε–Ολυμπιακός 1-0 (προημιτελικοί, δεύτερος αγώνας)-Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα ημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι
Άστον Βίλα -Ολυμπιακός 2-4 (ημιτελικοί, πρώτος αγώνας)